Szentesi PaprikaGyakorlati tudnivalók a Szentesi paprika eredetvédelmével kapcsolatban
A Szentesi Paprika
A Szentesi paprika uniós bejegyzésének főbb állomásai:
- A kérelemnek helyt adó határozat kiadása: 2011. október 28.
- Átmeneti nemzeti oltalom kezdőnapja: 2011. november 30.
- Észrevételek az Európai Bizottságtól: 2012. november 30-ig várhatóak.
- Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította az Európai Bizottság a Szentesi paprika termékelnevezést: 2014.02.21.
A CSOPORTOSULÁS a Délalföldi Kertészek Szövetkezete
- az ugyanazon mezőgazdasági termékkel (= PAPRIKA) foglalkozó termelők vagy feldolgozók társulása tekintet nélkül annak jogi formájára vagy összetételére
- a csoportosulásban más érdekelt felek is részt vehetnek
kizárólag olyan mezőgazdasági termék vagy élelmiszer tekintetében nyújthat be bejegyzésre irányuló kérelmet, amelyet maga termel vagy állít elő
A földrajzi terület meghatározása
- a termék előállításának területe: a Szentesi kistérség
- a termék előállításában érintett települések: Derekegyháza, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár és Szentes
- kizárólag az erről a területről származó, itt termesztett étkezési paprika esetében használható a Szentesi paprika elnevezés
A földrajzi területről való származás igazolása
- a meghatározott földrajzi területtel kapcsolatban vezetni kell azokat a nyilvántartásokat, amelyek igazolják, hogy a termelés, (a feldolgozás), a késztermék-előállítás az adott területen ment végbe
- a gazdasági szereplőknek meg kell tudniuk határozni a nyersanyag és/vagy a beszállított termékek valamennyi tételének szállítóját, mennyiségét és eredetét; a szállított termékek átvevőjét, mennyiségét és rendeltetési helyét, valamint a be-és kiszállított tételek közötti megfelelést
A származás igazolására szolgáló dokumentumok:
- termelői/beszállítói lista,
- termelői kód,
- vonalkódos címke,
- számítógépes szállítólevél,
- feljegyzés a kitárolt termékekről, benne:
- a termék megnevezése,
- a kitárolt csomagolási egységek darabszáma,
- ha mérlegelve volt, akkor a tömege,
- a termelői kód,
- a kitárolás időpontja
- terméket kísérő feljegyzések (Permetezési Napló, termelői nyilatkozat)
A termék előállítási módja
- Termesztéstechnológiák szerint
- Talajon/talaj nélkül hajtatott töltenivaló paprika
- Talajon/talaj nélkül hajtatott hegyes erős paprika
- Talajon hajtatott kápia paprika
- Talajon hajtatott paradicsompaprika
- Különböző csomagolási egységek
Ellenőrző hatóságok - a termékek ellenőrzése
- A 158/2009. Korm. R. 11. § (1) c) pontja zöldség-gyümölcs esetében a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságát és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (2012. március 15-től Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) jelöli ki ellenőrző hatóságként.
- Az ellenőrző hatóság a Vt. 116/A. §-ának (10) bekezdése szerinti átmeneti oltalomban, illetve az uniós oltalomban részesülő földrajzi árujelzővel ellátott termékek termékleírásnak, illetve egységes dokumentumnak való megfelelését a termelés, előállítás, illetve forgalmazás helyén ellenőrzi.
- A 158/2009. Korm. R. 14. § (1) alapján a Szentesi paprika előállítói az előállításnak, illetve a földrajzi árujelző használatának a megkezdését, az adataikban bekövetkezett változást, valamint a földrajzi árujelzővel ellátott termék előállításának megszüntetését 15 napon belül bejelentik a hatáskörrel rendelkező ellenőrző hatósághoz.
A bejelentési kötelezettség a kérelmező csoportosulás tagjait is terheli.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság
Cím: 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.
Tel.: 36/1/309-1000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály
Cím: 6724 Szeged, Vasas Szent Péter u. 9.
Telefon: (+36-62) 680-800
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Egyedi címkézési előírások
Szentesi paprika = oltalom alatt álló földrajzi jelzés (uniós megjelölés, rövidítése: OFJ)
Kötelező feltüntetni a termék csomagolásán:
- a SZENTESI PAPRIKA szóösszetételt
- a nyomon követésre szolgáló vonalkódos címkét
- az uniós megjelölést (vagy OFJ rövidítését) vagy az uniós logót
Az 510/2006/EK rendelet 13. cikke szerint a bejegyzett elnevezések a következőkkel szemben nyújtanak oltalmat:
- a) bármely közvetlen vagy közvetett kereskedelmi célú felhasználás a bejegyzett elnevezés bejegyzésének hatálya alá nem tartozó termékek tekintetében, amennyiben e termékek az adott elnevezés alatt bejegyzett termékekhez hasonlóak, vagy amennyiben az elnevezés használata az oltalom alatt álló elnevezés hírnevét kihasználná;
- b) bármely visszaélés, utánzás vagy félrevezető utalás akkor is, ha feltüntetik a termék valódi eredetét, vagy ha az oltalom alatt álló elnevezést lefordítják, vagy ha például a „jellegű”, „típusú”, „eljárással készített”, „mint a -ban/-ben gyártott”, „utánzat”, vagy hasonló kifejezéseket kapcsolnak;
- c) bármely egyéb – a termék származását, eredetét, jellegét vagy alapvető tulajdonságait illetően – hamis vagy megtévesztő megjelölés a belső vagy a külső csomagoláson, a reklámanyagokon vagy az érintett termékre vonatkozó iratokon, valamint a termék származását illetően hamis benyomást keltő dobozba történő csomagolás;
- d) a termék valódi származását illetően a fogyasztók megtévesztésére alkalmas bármely egyéb módszer.
A Bizottság 2010/C 341/03 közleménye szerinti ajánlások a bejegyzett elnevezések használatát illetően:
- elfogadható, hogy egy élelmiszer összetevőinek felsorolásában OEM-ként vagy OFJ-ként bejegyzett elnevezés szerepeljen
- elfogadható, hogy egy OEM- ként vagy OFJ-ként bejegyzett elnevezés az azt viselő termék felhasználásával készült élelmiszer kereskedelmi megnevezésének részeként vagy annak közelében szerepeljen, valamint hogy a szóban forgó élelmiszer címkézésében, kiszerelésében és reklámozásában megjelenjen, feltéve, hogy az alábbiakban ismertetett feltételek mindegyike teljesül
- az élelmiszer nem tartalmaz más „hasonló összetevőt”, vagyis olyan összetevőt, amely alkalmas az OEM-et, illetve OFJ-t viselő termék teljes vagy részleges kiváltására
- az adott összetevőt kellő mennyiségben kell felhasználni ahhoz, hogy az élelmiszernek sajátos jelleget kölcsönözzön
- az OEM-mel vagy OFJ-vel ellátott összetevő felhasználási arányát ideális esetben az adott élelmiszer kereskedelmi megnevezésének részeként vagy annak közelében,
- ennek hiányában pedig az összetevők felsorolásában, az érintett összetevővel közvetlen kapcsolatba hozva kell feltüntetni
- csak akkor helyénvaló, hogy az európai uniós feliratok, rövidítések (OEM/OFJ) és jelképek megjelenjenek a címkézésben, a kereskedelmi megnevezés részeként, annak közelében vagy az összetevők felsorolásában, ha nyilvánvalóan megállapítható, hogy a szóban forgó élelmiszer maga nem OEM-mel vagy OFJ-vel ellátott termék; ellenkező esetben a Bizottság véleménye szerint az adott OEM, illetve OFJ hírnevének jogosulatlan kihasználása és a fogyasztó megtévesztése állna fenn
- amennyiben egy élelmiszer olyan összetevőt tartalmaz, amely hasonló egy OEM-et vagy OFJ-t viselő termékhez, az OEM-ként, illetve OFJ-ként bejegyzett elnevezést csak az összetevők felsorolásában helyénvaló feltüntetni, mégpedig ugyanolyan módozatok szerint, mint az ott szereplő többi összetevőt; így helyénvaló különösen, hogy a betűk külalakja – típusa, mérete, színe stb. – azonos legyen
Ki használhatja a „Szentesi Paprika” OFJ védjegyet?
Aki megfelel az előírt feltételeknek, amelyet a részletes leírás tartalmaz, majd utána regisztráltatja magát (cégét) a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságánál (lásd. regisztrációs lap).
A bejegyzés után használhatja a Szentesi Paprika elnevezést, az OFJ UNIÓ-s logót még nem, majd csak akkor, ha az UNIÓ is elfogadta és bejegyezte a Szentesi Paprika eredetvédelmét.
Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy aki jogtalanul használja a Szentesi Paprika elnevezést, későbbiekben a logót, az az ellenőrzések folyamán komoly büntetésekre számíthat.
A DélKerTÉSZ honlapján a /www.delkertesz.hu/ Szentesi Paprika címszónál minden információ megtalálható. A DélKerTÉSZ szakemberei vállalták, hogy a Szentesi Paprika OFJ védelmével kapcsolatos minden új információt naprakészen megosztanak az érdeklődő termelőkkel.
Letöltések:
2019-re érvényes növényvédőszer lista a szentesi paprikát termelőknek
2019-ben szentesi paprikaként termelhető fajták
Szentesi paprika technológia leírása
Érdeklődni lehet:
Hegedűs Katalin minőségügyi vezetőnél
Telefon: 30/687-6081
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Gulyás János vezető szaktanácsadónál
Telefon: 30/418-9594
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Információk
Agrártermékek földrajzi árujelzői: https://gi.kormany.hu
Érdeklődés: Agrárminisztérium, Piacszervezési Főosztály, Földrajzi Árujelzők Osztálya
Tel.: (+36-1) 795-1705
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Európai Bizottság: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm
DOOR adatbázis: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html